3 zaken waar je online op moet letten | Roetz-Bikes
3 zaken waar je online op moet letten


3 tips bij online kopen

weet jij wat je in huis haalt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe fiets online koopt? Natuurlijk moet de hoogte goed voor je zijn. Maar heb je versnellingen nodig? En welk design past bij jou en jouw fietsgebruik?

  1. Type fiets

Er worden steeds meer verschillende designs van fietsen gemaakt. Je hebt niet meer alleen de simpele omafiets en de betere stadsfiets. Bij de aankoop van een nieuwe fiets online moet je er goed op letten hoe je op de fiets wilt zitten. Met een hoog stuur zit je rechtop en kun je meer zien. Het is een lekkere houding, maar voor langere afstanden is een sportievere zit misschien wel verstandiger. Dan krijg je ook minder snel last van zadelpijn. Belangrijk is om je af te vragen waar je je toekomstige fiets voor gaat gebruiken: lange afstanden of korte ritjes in de stad? Kijk online goed naar de verschillen in design en lees uitgebreidere informatie. Vind je het lastig om te kiezen? Probeer dan langs te gaan in een showroom voor een proefrit.

  1. De maat van het frame

De juiste hoogte van je nieuwe fiets voorkomt dat je last krijgt van je rug, knieën, schouders of zadelpijn. Maar wat zegt zo’n framemaat nou precies? De framemaat staat voor de afstand tussen het hart van de trapas tot de bovenkant van de zadelbuis. De framemaat wordt in centimeters aangegeven en de juiste maat voor jou wordt berekend aan de hand van je lengte. Veel fietsmerken hebben een range aan framematen beschikbaar, ook als je een fiets online koopt. Als je heel lang of juist heel klein bent, raden we altijd aan even te bellen met het fietsenmerk van jouw keuze of ze ook fietsen op maat maken. Hoe werkt het bij Roetz? Een small frame heeft ongeveer een hoogte van 53 - 55 cm voor meisjes en 55 - 58 cm voor jongens. Regular is voor meisjes van 167 - 180 cm en voor jongens met een lengte van 180 - 189 cm. Kies dus als je online een fiets koopt heel bewust voor de juiste hoogte!

  1. Versnellingen. Wel of niet doen?

Een fiets met versnellingen heeft veel voordelen. Je kunt altijd het juiste verzet kiezen, ook als je bergop of bergaf gaat. Hoeveel versnellingen je kiest, is aan jou. In stadsverkeer is 1 versnelling misschien genoeg, maar voor langere ritten zijn 3, 5 of 7 versnellingen wel heel prettig!Bij een fiets met versnellingen haal je het achterwiel er minder makkelijk uit, wat soms voor wat meerkosten kan zorgen, bij eventuele reparaties bij de fietsenmaker. Bij Roetz hebben we gekozen voor 5 versnellingen met handremmen van het bedrijf Sturmey-Archer óf gewoon simpel één versnelling met terugtraprem. Als je online een fiets koopt bij Roetz, kan je dat zelf beslissen.                                       

Natuurlijk zijn de remmen, velgen, gewicht en vering ook van belang als je online een nieuwe fiets wilt kopen, maar dat kan je zelf zo specialistisch maken als je wilt. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens op www.fietsersbond.nl. Of lees ons blog over het zelf samenstellen van je fiets.