Wanneer ben je eigenlijk een duurzame fiets? | Roetz-Bikes
Summer Deal ☀️ Upgrade your bike with a free accessory pack worth €125! | More info
Wanneer ben je eigenlijk een duurzame fiets?


Steeds meer ondernemers willen iets betekenen voor de wereld en de wereld een beetje mooier maken. Een mooie ontwikkeling en eentje waar wij als Roetz ook zelf aan meedoen. Maar de begrippen duurzaam, biologisch, ecologisch, verantwoord en sociaal worden veel door elkaar gebruikt. Dus: wanneer ben je eigenlijk een duurzame ondernemer én wat is dan een duurzame fiets?

De definitie van duurzaam die in de Van Dale staat is dat het milieu langdurig zo min mogelijk belast wordt. De Wereldcommissie voegt daaraan toe: het is een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Ok, daar voelen we wel wat voor. Als duurzame ondernemer moeten we zorgvuldig omgaan met wat we nu hebben, zodat de kinderen van onze kinderen op een gezonde wereld kunnen leven. Zorgvuldig omgaan met grondstoffen bijvoorbeeld. 

één miljoen fietsen afgedankt in nederland

Wist je dat bij de productie van een nieuwe fiets door grote Nederlandse fietsenmerken tonnen aan grondstoffen worden gebruikt? En dat wij die fietsen maar gewoon lekker weggooien als we ze niet meer willen? Dat betekent dus dat er meer dan één miljoen fietsen afgedankt worden in Nederland. Per jaar! En dat terwijl de fietsen nog goede onderdelen bevatten. Grondstoffen die we gewoon kunnen hergebruiken. En misschien daarna nog wel een keer. En er is geen enkel circulair initiatief in de fietsenbranche.

Odoo text and image block
Odoo image and text block

RECYCLING? REMANUFACTURING!

Als duurzame ondernemer wil je die afgedankte grondstoffen dus op een goede manier hergebruiken. Je kan het recyclen, maar dan worden die oude fietsonderdelen nooit meer een fiets. Je ben dan eigenlijk aan het downcyclen. Door remanufacturing, de aanpak van Roetz-Bikes, hergebruik je de materiaal zonder ze te vermalen of versnipperen. Je bouwt een nieuw product op door gebruik te maken van gebruikte, gerepareerde en nieuwe onderdelen. Het kost minder energie dan het ‘schredden’ wat bij recylen wordt toegepast. Remanufacturing is dus een vorm van een circulaire aanpak en zeer duurzaam. 

Jouw oude fiets wordt duurzame nieuwe fiets

Bij Roetz zien we al die oude onderdelen als pareltjes en remanufacturing als de aanpak. We geven ze een nieuw leven. Door onze circulaire productiemethode besparen we in één jaar tijd twintig ton aan grondstof. Bij de huidige fietsen in onze collectie gebruiken we 30% tot 40% oude onderdelen. Dit verschilt per fiets. Met onze vlootaanpak, die onder andere bij de OV fiets wordt toegepast, zitten we nu al op 70%. In de toekomst willen we de 100% behalen. Dat is pas een duurzame fiets! 

De toekomstdroom: een 100% circulaire en duurzame fiets

Niet alleen het frame en de vork van een Roetz fiets zijn duurzaam verkregen. Een duurzame Roetz fiets heeft een aantal unieke extra features, zoals houten spatborden en kurken handvatten. Dit zijn karakteristieke kenmerken die horen bij ons merk, want zoals je nu begrijpt: duurzaamheid staat hoog in ons vaandel. Daarom hebben we gekozen voor FSC goedgekeurd hout en 100% natuurlijk, milieuvriendelijk en recyclebaar kurk. Elk onderdeel dat we selecteren voor onze fietsen, proberen we zo lokaal mogelijk in te kopen. In 2018 hebben we als doel om een volledige circulaire en modulaire fiets te ontwerpen, die ook nog eens super duurzaam is. Dus hou ons in de gaten!

Zelf je duurzame fiets samenstellen? Dat kan hier!